Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Határtalanul – Felvidék

október 10 - október 13

Szepesség természeti csodái

Rozsnyó – Betlér – Dobsina – Dobsinai jégbarlang – Szepesszombat – Bélai cseppkőbarlang – Késmárk – Lőcse – Csütörtökhely – Tátralomnic – Igló – Márkusfalva Szlovák Paradicsom – Szepes vára – Eperjes – Kassa

1. nap:

Indulás a kora reggeli órákban. Első megállónk Rozsnyó (Rožňava) az egykoron oly dicső bányászváros. A Rákóczi-szabadságharc alatt 1706-ban II. Rákóczi Ferenc Rozsnyóról kormányozta a fennhatósága alatt lévő országrészeket. A történelmi városközpontot az őrtorony kerengőjéről ajánlatos megtekinteni. Betléren (Betliar) az Andrássy család pazar vadászkastélyát keressük fel. Az épület mögött nagy kiterjedésű angolpark található, amelyben egzotikus fák, bokrok, külhoni fenyők és több klasszicista, romantikus építmény található. Következő megállónk Dobsina (Dobšiná) főtere. A levéltári dokumentumok Dobsinát a történelmi Magyarország első „acélvárosaként” említik és Mátyás király híres fekete serege is többnyire az itt készült fegyverekkel volt ellátva. Továbbutazunk a Dobsinai jégbarlanghoz*. A barlangot már 1871-ben megnyitották a látogatók számára, majd pár év múlva a világon az elsők között, villanyvilágítással is ellátták. 2000-től a világ természeti örökségének jegyzékén szerepel. Szepesszombat (Spišská Sobota) fő látnivalói közé tartozik a későromán stílusú Szent György templom Lőcsei Pál mester alkotásaival, a reneszánsz harangláb és a Tátraaljai Múzeum. Tátralomnicra utazunk, vacsora a szálláshelyen.

2. nap: 

Felvidéken tizenkét, a turisták által is látogatható barlang található, közülük a Bélai cseppkőbarlang (Belianska jaskyňa) a legmagasabban fekvő. A barlangot Husz György és Britz János fedezte fel 1881-ben.  Innen Késmárkra (Kežmarok) visz utunk, megtekintjük a Thököly várat és a dicső fejedelem sírját is. Következik a Szepesség gyöngyszeme, Lőcse (Levoča). A városi műemlék-rezervátum magába foglalja a város történelmi és kulturális nevezetességeit, amelyeket a csaknem teljesen épségben fennmaradt városfalak ölelnek körbe. Rövid kitérőt teszünk Csütörtökhelyre (Spišský Štvrtok), felkeressük a Szent László plébániatemplomot mely egybeépült a Zápolyaiak temetkezési kápolnájával. A magyarországi gótikus építészet egyik legtökéletesebb, legarányosabb alkotásaként tartják számon. Vacsora a szálláshelyen.

3. nap: 

Mai programunk első állomása Igló (Spišská Nová Ves), mely a Szepesség második legnagyobb városa. Európa legnagyobb nyújtott orsó formájú főterét díszíti a Szűz Mária Mennybemenetele tiszteletére szentelt plébániatemplom. Steindl Imre tervei szerint újjáépített süvege Szlovákia legmagasabb templomtornya. Kellemes változatosságot jelent a város állatkertjének felkeresése is. A Hernád-völgyi Márkusfalva (Markušovce) a Máriássy család székhelye volt több évszázadon keresztül, akik jelentős bányászati tevékenységet folytattak a Szepességben. Felejthetetlen élmény a rokokó stílusú főúri kastély látogatása. A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park felé vesszük utunkat. A Hernád itt egy olyan kanyonszerű völgyet alkotott, ahol a patakok a hegygerincekről több száz méteres szintkülönbséggel sietnek alá. A mesterségesen kiépített útvonalon fémpallók, hidak, láncok, és létrák segítik a túrázók haladását. Vacsora a szálláshelyen.

4. nap: Reggel ellátogatunk a szepesi várhoz mely a szepesi főispánok székhelye volt a 17. század végéig. A várban született Szapolyai János magyar király. Következő úti célunk Eperjes (Prešov), mely Szlovákia 3. legnagyobb városa. Hosszú, lencse alakú főutcáján egész házsorok pompáznak a felső magyarországi reneszánsz stílusában, amelyet a gazdagon tagolt, csipkézett koronázattal ékes oromfalak jellemeznek. Itt született Maléter Pál ezredes, honvédelmi miniszter, az 1956-os forradalom kivégzett mártírja. Utazásunk végén felkeressük Felső-Magyarország gyöngyszemét, Kassa (Košice) városát. Felejthetetlen élményt nyújt a Miklós börtön, a Rákóczi-ház, s nem utolsósorban a székesegyház meglátogatása. Utolsó programunk egy kellemes városséta Márai Sándor emlékek nyomában. Ezt követően hazaindulunk, érkezés az esti órákban.

Szervező

Talabor Utazás
View Szervező Website

Helyszín

Szlovákia és Lengyelország
Szlovákia + Google Térkép