Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Bukovina, Moldva és Csángóföld ékkövei

július 27, 2023 - július 31, 2023

450EUR
  1. nap Július 27., csütörtök

 Reggeli indulás a Kolozsvár-Beszterce útvonalon rövid pihenőkkel és városnézéssel. A hajdani szász kereskedőváros legfőbb nevezetessége a pár évvel ezelőtt leégett, majd teljesen felújított evangélikus templom. Este vacsora és szállás Dorna-Vatrán.

  1. nap Július 28.,péntek

Reggeli után Bukovina irányába vesszük utunk Suceava végcéllal. Útközben több fotószünetet tartunk a festői Radnai és Kelemen Havasok peremén. Ha időnk megengedi, kitérőt teszünk a Pietrele Doamnei természeti látványossághoz. Bukovina világörökségi színhelyeit, a külső freskóiról híres Humorul és Voroneti kolostorok titokzatos világát ismerjük meg. Ștefan cel Mare fejedelem a Voroneti szerzetestemplomot hálából emeltette 1488-ban a törökökön aratott győzelme után. A külső borításból közismert a híres voroneti-i kék. A bukovinai zarándokhelyek alapos megismerését követően érkezünk Suceavara, szállás és vacsora.

  1. nap, július 29., szombat

 Reggeli után városnézés. Szuceava az egykori Bukovina területén, északkelet Romániában, a Szuceava-folyó partján fekszik, az első központosított moldvai állam székhelye. A város legfőbb turisztikai látványossága a Cetatea de Scaun, a fejedelmi vár. Az erődöt a 14. század végén építtette Petru I Musat, a 15. században Ștefan cel Mare erősítette meg, a 17. században pedig Dumitrașcu Cantacuzino rombolta le (1675). Jelenleg a Suceava Citadella romokban hever. Következő célpontunk a Bukovinai Falumúzeum. Híven tükrözi a hagyományőrző falu szervezettségét, a háztartások és közösségi épületek népies építészetét, a környék foglalkozásait, mesterségeit, azokat illusztráló technikai berendezéseket, a település életmódját, Bukovina lakóit. Az utcák mentén elhelyezkedő házakból és melléképületekből álló háztartások mellett a falu szívében, mint a közösség életének polarizáló központja található a Vama templom és harangtorony, a Șaru Dornei csárda és a Securiceni iskola.

A várost magunk mögött hagyva Iasi felé haladunk. Iași (Jászvásár) az azonos nevű megye székhelye. 1564 és 1859 között Moldova fővárosa volt, 1859 és 1862 között az Egyesült Hercegségek két fővárosának egyike, 1916 és 1918 között pedig a Román Királyság fővárosa (az első világháború idején, amikor Bukarest német megszállás alatt állt) Városnézés helyi vezető-kalauz kíséretében. Este szálláshelyünk Tg-Neamt lesz, pontosabban Neamt kolostorudvarának vendégháza.

4.nap, július 30., vasárnap

 Reggeli után elindulunk a Gyímesek felé, de utunk több látnivalót, érdekességet is tartogat. Első megállóhelyünk Karácsonkő (Piatra-Neamt). A festői város az Aranyos-Beszterce partján, a Keleti-Kárpátok nyúlványainak lábainál fekszik, Neamț megye székhelye. Mindössze 40 km-re keletre fekszik az egykori magyar-moldvai határtól (Gyergyóbékástól), ezért az elmúlt századokban több hullámban csángók települtek a városba, de a 20. század során asszimilálódtak a román többségbe. Itt működött Moldva első papírmalma is. Bákó felé folytatjuk utunkat, hogy aztán a Gyímesek álomszerű világába csöppenjünk bele. Több fotószünet keretében ismerkedünk a tájjal. Gyimesbükk település végében található az ezeréves határ. Ez a történelmi Magyarország egyik legkeletibb pontja. Itt találjuk az Osztrák–Magyar Monarchia egykori határának a határköveit valamint a Monarchia egykori legkeletibb vasúti őrházát. Gyimesbükk után közvetlen Hidegségpatak lesz utolsó szálláshelyünk. Szállás elfoglalása, vacsora.

  1. nap, Július 31., hétfő

 Reggeli után tovább látogatjuk a tarka-barka gyímesi világot. A Fügés-tetőn át érkezünk a Csíki medencébe, majd pedig a Tolvajos tetőn át a Hargita tövébe. Székelyudvarhely-Segesvár vonalon található Beretthalom (Biertan), UNESCO örökségi helyszín. Erdély legszebb, legnagyobb és legismertebb erődtemploma a szászföldi Beretthalmon a Világörökség része.  Az egykori szász evangélikus püspöki székhely impozáns, hatalmas falakkal körbevett gótikus stílusú temploma misztikus hangulatával, világhírű szárnyasoltárával páratlan látnivaló. Erdély egyik legépebben fennmaradt vártemplomát 1486-ban említik először írásos dokumentumok, építését 1516-ban fejezik be. 1572-től szász evangélikus püspöki székhely. Erődítési rendszere az óriási templomot övező 7 bástyás hármas védőfallal, különböző időszakokban épül ki, belső falgyűrűjén kapu és óratorony is épül. 1704-ben Rákóczi kurucai ostrommal foglalják el, komoly károkat azonban lényegesen később, az 1977-es földrengéskor szenved. A helyreállítás nagy elismerésben részesül, a templomerőd elnyeri a rangos Europa Nostra díjat 1991-ben. 1993 óta az UNESCO Világörökség része.

A folytatásban rövid megállókkal utazunk haza Aradra.

Az körút hossza kb. 2000 km, öt nap félpanzióval, szállás kétágyas szobákban.

ÁRA: 450 Euró, vagy 2250 lej.

Belépők összege hozzávetőleg 100 Ron

 

Részletek

Kezdés:
július 27, 2023
Vége:
július 31, 2023
Összeg:
450EUR